15 Şubat 2012 Çarşamba

BAŞKALAŞIM

BAŞKALAŞIM
Bazı canlı türlerinde yumurtanın gelişmesi ile dünyaya gelen yavru, ana canlıya benzemez. Oluşan bu yavru, pek çok değişiklik geçirerek gelişimini sürdürür. Yavru, ancak bu değişimler sonucunda ana canlıya benzer hale gelir. Canlıların gelişim dönemlerinde meydana gelen bu yapısal değişimlere başkalaşım denir.
Kurbağalar, kelebekler, ipek böcekleri, arılar vb. canlı gruplarında başkalaşım olayı görülür. Kurbağaların başkalaşım olayı verildiği gibidir.

Resimde de görüldüğü gibi başkalaşımın ilk aşaması, döllenmiş yumurta olan zigotun gelişerek larvayı oluşturmasıdır. Larva balığa benzemektedir. Larva belli bir süre içerisinde gelişerek iribaş adı verilen canlıyı oluşturur. İribaştan yavru kurbağa oluşma sürecinde ön ve arka ayaklar gelişir, kuyruğu ise kaybolur . . Yavru kurbağa daha sonraki dönemlerde gelişerek ergin kurbağayı oluşturur.
canlilarda buyume ureme gelisme konu anlatimi  51 14
Kelebek ve ipekböceğinde görülen
başkalaşım olayı birbirine benzer. Resimde görüldüğü gibi ergin kelebek, bitkilerin t) yaprakları üzerine döllenmiş yumurtalarını 8. bırakır. Döllenmiş yumurtaların gelişmesi ile & tırtıl (larva) oluşur. Tırtıl yaprak yiyerek beslenir ve salgıladığı salgıyla pupayı oluşturur. Tırtıl, pupa içerisinde gelişimini tamamlayarak kelebek haline dönüşür ve ergin kelebek pupadan çıkar.

canlilarda buyume ureme gelisme konu anlatimi  51 15
canlilarda buyume ureme gelisme konu anlatimi  51 16
Ergin ipek böceğ i kelebeği
Tırtıl (Larva)
canlilarda buyume ureme gelisme konu anlatimi  51 17canlilarda buyume ureme gelisme konu anlatimi  51 18canlilarda buyume ureme gelisme konu anlatimi  51 19




Larva (Iırtıl)
Erken pupa

canlilarda buyume ureme gelisme konu anlatimi  51 20canlilarda buyume ureme gelisme konu anlatimi  51 21

Ksi ebek yumurtası
Geç pupa
canlilarda buyume ureme gelisme konu anlatimi  51 22
Ergin kelebek
Kelebekteki başkalaşım olayı Koza