15 Şubat 2012 Çarşamba

HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME

HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME

Canlılar doğar, beslenir, büyür, çoğalır ve ölürler. Canlıların böyle bir yaşam döngüsü (hayat döngüsü) vard ır.
İnsanlarda anneden gelen yumurta hücresinin babadan gelen sperm hücresi ile döllenmesi sonucu embriyo oluşur. Anne karnında gelişen embriyodan yeni bir t) bebek dünyaya gelir. Bu bebek sırasıyla bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve 8. yaşlılık gelişim evrelerinden geçer. Hayvanlardaki yaşam döngüsü de buna benzer & şekildedir.
Hayvanlar doğumdan ölüme kadar belli aşamalardan geçerler. Birbirini takip eden bu gelişim dönemleri hayvanların hayat döngüsünü oluşturur. Hayvanların üreme şekilleri, beslenme biçimleri birbirlerinden farklı olduğu için hayat döngüleri de farklıdır. Bütün hayvanların üreme şekilleri aynı değildir. Suda yaşayan bir canlı ile karada yaşayan bir hayvanın üreme şekilleri birbirlerinden farklıdır.
Omurgalı hayvan sınıfında doğurarak üreme ve yumurta ile üreme olmak üzere iki çeşit üreme görülür. Memeli hayvanlar doğurarak ürerken;
kuşlar, sürüngenler, balıklar ve kurbağalar yumurta ile ürerler.
canlilarda buyume ureme gelisme konu anlatimi  51 13

Omurgalı hayvan sınıfları farklı ortamlarda yaşadıkları için; büyüme, gelişme ve üremeleri birbirlerinden farklılıklar gösterir.




Çevremizdeki pek çok canlının yavruları doğduktan sonra bir süre beslenme ihtiyaçlarını annelerinin yardımıyla karşılarlar. Köpek, inek, koyun gibi hayvanlar; yavrularını doğurarak çoğalırlar ve sütleri ile beslerler. Bu hayvanların yavruları gelişimlerini anne vücudu içinde özel bir bölümde tamamlar ve doğar. Doğduktan sonra yavrular beslenmelerini anneden emdikleri süt ile karşılarlar.
Balıklar ve kuşlar ise yumurta ile çoğalırlar. Fakat kuşlar balıklardan farklı olarak yavruları büyüyüp olgunlaşıncaya kadar onlara bakarlar. Dişi kuşun vücudundaki yumurtlar erkek kuş tarafından döllenir. Döllenen yumurtalar dişinin vücudundan sert kabuklu bir şekilde dışarıya atılır. Yavru gelişimini yumurta içinde tamamlayarak bir canlıya dönüşür. Yavru kuşlar yumurtadan çıktıktan sonra tek başlarına beslenemez, anneleri tarafından bir süre beslenir ve bakımıarı yapılır.



Döllenme olayı suda gerçekleşen canlılarda çok sayıda yumurta oluşturulur. Çünkü yumurtaların sadece bir kısmı döllenebilir. Yumurtaların çoğu; diğer balıklar tarafından yenilme, olumsuz çevre şartları, su kirliliği, akıntı, sıcaklık değişimi gibi etkenlerden dolayı yok olur.

Hayvanlar genelolarak balıklar, kurbağalar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler olarak sınıflandırılır. Bunlardan bazıları yumurta ile çoğalırken bazıları da doğurarak çoğalır. Yine bazıları yavrularına bakarken, onları koruyup beslerken bazıları da yavrularına bakmazlar.